Te midden van een enorm aantal aanwezige start-ups tijdens Unleash 2023 in Parijs, vonden we een bekend gezicht: Adam Gordon, met zijn nieuwste start-up. In een exclusief interview duiken we in Gordons reis, van Candidate ID tot de geboorte van Poetry, een recruiter enablement workspace. Bekijk het video-interview of luister naar de podcastversie.
Van 2016 tot 2023
Recruitment Tech’s Martijn Hemminga ontmoette Adam Gordon voor het eerst tijdens de Unleash-conferentie in Parijs in 2016. Toen was Gordon druk met een pitch voor zijn toenmalige bedrijf Candidate ID, dat hij later verkocht aan iCIMS. In 2023 was Gordon weer terug in Parijs, maar met zijn nieuwe start-up Poetry, waarmee Gordon recruiters van de toekomst wil helpen met hun belangrijkste uitdagingen.
“De moeizame taak van het navigeren tussen verschillende applicaties kwam onder recruiters naar voren als een primaire stressfactor.”
Hoe Gordon op die belangrijkste uitdagingen kwam? Daar ging hij uitgebreid voor op pad. Door middel van lang onderzoek onder focusgroepen en diverse één-op-één-interviews, ontdekte Gordon de belangrijkste uitdagingen voor recruiters. ‘Toggle tasks’, zoals Gordon ze noemt. “De moeizame taak van het navigeren tussen verschillende applicaties kwam onder recruiters naar voren als een primaire stressfactor. De tweede uitdaging? Recruiters, die veel content creëren, vinden vaak het wiel opnieuw uit, wat leidt tot inefficiëntie in het wervingsproces.”
Workflows van recruiters stroomlijnen
De oplossing? Poetry dus. een recruiter enablement workspace die is ontworpen om die uitdagingen aan te pakken. Gordon ziet Poetry als een uniforme oplossing die ongelijksoortige taken consolideert in één gestroomlijnde werkruimte. “De hoeveelheid tijd die je kwijt bent om van de ene app naar de andere app te gaan om kleine taken uit te voeren: dat is stressvol, tijdrovend én duur. Het is echt een verspilling van tijd en geld. We wilden dus veel oplossingen samenbrengen in één werkplek om de tijd die daaraan wordt besteed te elimineren of in ieder geval te verminderen.”
Draaiboeken voor recruitment
Enablement is een term die komt overwaaien vanuit sales. “Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat gespendeerd aan het begrijpen van het idee achter sales enablement”, vertelt Gordon uit. “Hoe ziet zo’n proces eruit? Wat doet de technologie om sales mogelijk te maken? Dat was erg inspirerend, want terwijl ik er meer over leerde, dacht ik: Wacht eens even, waar bewaren recruiters hun draaiboeken? Hoe weten ze welke middelen ze moeten gebruiken, welke inhoud ze moeten gebruiken én welke procedure ze moeten volgen? Het was heel duidelijk voor me dat er een kans was voor ons om een aantal best practices te leren van sales enablement — en die naar ons vak te brengen.”
“Het was heel duidelijk voor me dat er een kans was voor ons om een aantal best practices te leren van sales enablement — en die naar ons vak te brengen.”
“Dat lijkt ook op wat we deden met Candidate ID”, zegt Gordon. “Het was in feite marketingautomatiseringstechnologie, maar dan voor talentacquisitie. Met Poetry geloof ik écht dat we de kloof kunnen dichten tussen waar we op dit moment staan met recruitmenttechnologie versus sales en marketingtech. Altijd als ik dan hoor: salesmarketing ligt tien jaar voor, dan vind ik 10 jaar wat overtrokken, maar het sentiment is wél deels waar. Ik zie het dus als mijn missie om de kloof de komende jaren te dichten.”
‘Recruitment is een kunstvorm’
Hoewel Poetry is geoptimaliseerd voor talentacquisitie en RPO-teams, benadrukt Gordon de veelzijdigheid van het platform. Het platform heeft niet alleen tractie gevonden bij wervingsbureaus, maar ook bij start-ups. “Recruitment is een kunstvorm. Er zijn veel verschillende manieren om een baan te vullen, een talent pool te vullen én je employer brand te versterken. Het heeft iets weg van iets artistieks. En veel daarvan heeft te maken met geschreven tekst. Een groot deel van werving en selectie bestaat uit geschreven tekst die in 20 verschillende stadia van een wervingsproces worden gebruikt. Bij poëzie gaat het om mooie woorden die mensen een bepaald gevoel geven — bij recruitment zou het om hetzelfde moeten gaan. Vandaar ook de naam.”
Het Mozaïek-dashboard
Het dashboard van Poetry, met de toepasselijke naam ‘mozaïek’, biedt een hoop aanpassingsmogelijkheden, zodat bedrijven een werkruimte op maat kunnen maken. Gordon ziet Poetry in de toekomst als een integraal onderdeel van de dagelijkse routine van een recruiter. Eén van de eerste tools waar ze elke ochtend naar grijpen. “Het is onze bedoeling dat we één van de eerste vier dingen worden die een recruiter élke dag gebruikt. Recruiters hebben hun ATS, ze hebben hun e-mail, ze hebben LinkedIn. En misschien is Poetry wel het vierde ding. Als wij het vierde ding zijn om mee te beginnen, dan is dat geweldig. Maar we willen het eerste zijn dat geopend wordt, omdat we zoveel waarde zien in dit product.”
“Ik denk niet dat ik ooit een bedrijf heb gezien dat zó snel een softwareproduct én een bedrijf heeft ontwikkeld.”
Poetry zal in de toekomst ook de nodige integraties hebben, óók met de diverse ATS’en van de wereld. “We werken nu met een enorme snelheid. Ik denk niet dat ik ooit een bedrijf heb gezien dat zó snel een softwareproduct én een bedrijf heeft ontwikkeld. We houden het op dit moment erg lean. We zijn letterlijk met z’n tweeën in het bedrijf, een technische oprichter en een niet-technische oprichter.”
31 minuten per dag besparen
Maar Gordons doelen zijn gedurfd. “We hebben een serie peilingen gedaan op LinkedIn en flink wat recruiters gesproken. We schatten dat we ongeveer 31 minuten aan tijd kunnen besparen voor recruiters. We hebben eigenlijk kunnen concluderen dat zo’n 90% van de content die een recruiter schrijft al door iemand anders in het team is geschreven. Als ze ál die content dus op één plek hebben, besparen ze daar een hoop tijd mee.”
Luister naar de podcast
Wil je het hele gesprek van Martijn Hemminga met Adam Gordon horen? Luister dan naar de podcast hieronder.