In het tweede artikel van dit vijfluik over het AI-gebruik van kandidaten: verhalen over software-ontwikkelaars die dúizenden AI-sollicitaties de deur uitdoen én hoe baanzoekers zichzelf via YouTube opleiden tot ‘job search prompt engineers’.
Wie kiest wie?
Aan de ene kant de kandidaat, gewiekst gebruikmakend van ChatGPT om een cv en motivatiebrief te creëren die naadloos aansluit bij de gewenste criteria. Aan de andere kant de werkgever, die een arsenaal aan algoritmes inzet om de AI-gevulde sollicitaties te scannen en te filteren. Wie kiest nu wie precies? Is het nog steeds een spel tussen kandidaat en werkgever, of is er een nieuw machtsverdeel ontstaan, met AI als de onzichtbare regisseur? Terwijl we al een veelvoud aan artikelen hebben geschreven over de manieren waarop bedrijven AI inzetten om hun wervingsproces sneller, efficiënter óf beter te maken, gaan we in deze serie in op degene aan de andere kant van het spectrum: de kandidaat.
In deze serie gaan in op degene aan de andere kant van het spectrum: de kandidaat.
Softwareontwikkelaar laat AI voor zich solliciteren
Softwareontwikkelaar Julian Joseph stuurde zijn cv én motivatiebrief naar zo’n 300 bedrijven. De respons? Zo’n twintig geïnteresseerden, die Joseph uitnodigden voor een gesprek. De eindstand? Géén baan. Joseph was het helemaal beu. Hij was het zoveelste slachtoffer van ontslaggolven in de techsector. Met zijn tweede ontslag in twee jaar tijd, zat hij met tegenzin maandenlang repetitieve sollicitatieformulieren in te vullen en te versturen naar een soort digitaal zwart gat.
Met twee computers die ijverig door vacatures heen raasden, ging hij slapen. Tegen de volgende ochtend had de robot op bijna 1.000 vacatures gesolliciteerd.
De tech-savvy Joseph is gespecialiseerd in automatisering van gebruikersinterfaces. Na wat online speurwerk stuitte hij op LazyApply, een bedrijf achter AI-aangestuurde service genaamd JobGPT. De tool belooft ‘met één klik’ te solliciteren op duizenden vacatures. Joseph moest alleen enkele basisgegevens invoeren over zijn vaardigheden, ervaring en gewenste functie. Met twee computers die ijverig door vacatures heen raasden, ging hij slapen. Tegen de volgende ochtend had de robot op bijna 1.000 vacatures gesolliciteerd.
SprAI and prAI
Die spray and pray-techniek wordt inmiddels door meerdere bedrijven aangeboden. Zo is daar Sonara, dat een volledig geautomatiseerde baanzoektocht belooft. Inmiddels heeft het platform 5.000 gebruikers, aldus initiatiefnemer Victor Schwartz tegenover Wired. Hij werkt inmiddels aan een functie die cv’s automatisch op individuele vacatures afstemt voor ze worden verstuurd. De voorbeelden zijn er genoeg. Intussen is het bij een ander Amerikaans initiatief, Jobsolv, dat soortgelijke beloftes doet: Apply to $100K+ remote jobs with a single click zó druk, dat baanzoekers op een een wachtlijst komen voordat de AI voor hen aan de slag gaat.
Opleiding tot prompt engineers
Inmiddels verschijnen er ook diverse instructievideo’s op YouTube. ‘Land a job using ChatGPT: The Definitive Guide’ van YouTuber Jeff Su, met een kleine 700 duizend abonnees, neemt kandidaten door een uitgebreide prompt-cursus voor een betere sollicitatie. Su neemt kijkers mee door de meest-gestelde vragen — en helpt ze in wezen om prompt engineers te worden.
“ChatGPT is zo goed als de prompts die je gebruikt, dus het is belangrijk om Prompt Engineering-technieken toe te passen wanneer we je ChatGPT inzet voor joúw baanzoektocht”, zegt Su. In deze video leer je hoe je ChatGPT effectief kunt gebruiken voor je zoektocht naar een baan, met aandacht voor cruciale aspecten zoals het opstellen van een overtuigende sollicitatiebrief, het aanpassen van je cv en het structureren van antwoorden tijdens sollicitatiegesprekken.”
Duizend bronnen en kandidaten
Eén ding is zeker: AI is here to stay als het gaat om de manier waarop organisaties het inzetten voor het recruitmentproces. Maar kandidaten leven ook niet onder een steen. Onderzoek van assessmentleverancier Arctic Shores aan dat 70% van de werkzoekenden de komende 12 maanden van plan is ChatGPT te gebruiken bij het invullen van sollicitatieformulieren óf het afleggen van assessments.
En die Amerikaanse softwareontwikkelaar Julian Joseph? Die kwam door zijn 5.000 AI-aangedreven sollicitaties wederom bij 20 bedrijven aan tafel te zitten voor een sollicitatiegesprek: een sollicitatieconversie van zo’n 0,5%. “Ik ben er tevreden mee”, aldus Joseph.
Lees verder
In dit vijfluik duiken we in de manier waarop kandidaten AI gebruiken om gemakkelijker, sneller én efficiënter te solliciteren.